Nadine Verhoeven Gestalttherapeut – Clown – Verhalen vertelster

Nadine

Verhoeven

Geboren te Antwerpen op 9 juli 1958
Woont samen in Kalmthout

Visie

Vanaf de geboorte worden we ouder. Ontwikkelen en groeien hoort bij ouder worden. De kracht in jezelf ontdekken om dat te realiseren is mijn passie.

Dat we in dit proces van groeien en ontwikkelen onze angsten ontmoeten is een menselijk gegeven. Angsten ! We kennen ze allemaal: faalangst, angst om te zijn wie we zijn, angst om afscheid te nemen, angst om te leven … Het is de angst voor de angst, en de pijn, die ons dikwijls belet om te leven. Onze angsten, en kwetsuren, komen voort uit onze geschiedenis. Waar zouden ze anders vandaan komen? Wij zijn nu eenmaal allemaal een deel van onze geschiedenis. In het proces van stilstaan en kijken naar je angsten, en je geschiedenis, wil ik je als therapeut graag ondersteunen zodat je “verkrampte-ik” opnieuw ruimte kan vinden om in beweging te komen.

Als mens zijn wij een levensverhaal. Soms heb je echter het gevoel dat je verhaal gefragmenteerd raakt, dat het niet meer klopt. Je verliest jezelf. In therapie maak je de puzzel van je verhaal opnieuw om te komen tot de acceptatie van je levensverhaal. Er ontstaat dan opnieuw ruimte voor verdere ontwikkeling en groei. Dit proces leidt tot groei en mogen zijn wie je bent. Wat mij betreft de ontdekkingstocht en de zin van ons leven. Als vertelster van verhalen luister ik graag naar jouw verhaal en zoek ik samen met jou naar de rode draad in je verhaal.

Mogelijke vragen en interessedomeinen

  • Omgaan met beperkingen en zoeken naar ruimte
  • Ontwikkeling en groei in verschillende levensfasen, ingrijpende veranderingen in je leven
  • Angsten en ontwikkelen van eigenwaarde, zelfrespect
  • Faalangst en onzekerheid
  • Burn-out en stress
  • Verlieservaringen
  • Ontevreden met je situatie en/of het gevoel dat je vast zit
  • Vrouwen en kracht
  • Levens- en zingevingvragen
  • Relatietherapie

Persoonlijk verhaal

Geboren in een hard werkend arbeidersgezin heb ik geleerd om “mijn best te doen”. Dat lukte me aardig. Ik haalde goede punten en was het zonnetje daar waar ik verscheen. Als 18-jarige had ik er genoeg van. Ik rebelleerde en trok de wijde wereld in. Toch zat mijn loyaliteit voor de waarden en normen van mijn gezin van herkomst dieper geworteld dan ik dacht. Een aantal jaren later nam ik weer de draad op. Ik deed opnieuw “mijn best”. Ik behaalde een diploma bibliotheekwetenschappen en nestelde me in een relatie. Toen die na 16 jaar opbrak stortte mijn wereld in elkaar. Ik had toch mijn best gedaan? In deze donkere periode werd ik geconfronteerd met de beperkingen van mijn ontwikkelde overlevingsmechanismen. De waarden die ik had meegekregen waren mooi én beperkten me in mijn ontwikkeling. Mijn zon scheen niet meer. Mijn ziel weende in zijn afgesloten eenzaamheid.

Ik besefte dat ik andere paden moest zoeken.

Ik zocht hulp en ging in therapie. Mijn overlevingsmechanismen werden ontrafeld en stilaan begon mijn energie terug te stromen. Begeesterd door die manier van werken begon ik aan de opleiding gestalttherapie. Daar kwam ik in contact met “de clown”. De zon brak terug door de wolken. Contact maken met mijn innerlijke bron van vreugde en vrijheid was bevrijdend en helend. Ik werd therapeut én clown. Gedurende de daarop volgende jaren heb ik geleerd dat pijn én vreugde deel uitmaken van het leven. Sterker nog, licht kan niet zonder donker, en omgekeerd. Als therapeut zag ik de zwaarte van de kwetsuren die mensen met zich meedragen. Als clown, voor dementerende mensen, werd ik geconfronteerd met een pijnlijk proces van verlies. Toch zag ik daar, in het eenvoudige contact dat ontstaat tussen de dementerende en de clown, dat vreugde ook een plek kreeg. Ons verbinden met onze ziel, een innerlijke plek van ruimte, vreugde, vrijheid en warmte helpt ons om een zwaar proces van verlies dragelijk te maken. (Op YouTube kan je, indien je wenst, een filmpje bekijken over het clownswerk voor dementerende mensen Clowns bezoeken personen met dementie in wzc.)

Ik ben zelf in aanraking gekomen met de clown in wat misschien wel de zwaarste periode in mijn leven is geweest. De wonderlijke tocht naar mijn innerlijke vreugde, die er verrassend genoeg nog was, had een heel bevrijdend effect.

Als therapeut wil ik mensen niet leren om clown te worden, wel om te zoeken naar dat deel van jezelf waarvan je je hebt afgesloten. Je eigen vrije ziel.

Relevante werkervaring

Opleiding gestalttherapeut. Psychotherapeut sinds 2006. Meer weten over gestalttherapie

Werkzaam als clown in een dementiekliniek sinds 2004, samen met 2 andere clowns.  Dementerende mensen zijn, gezien hun ziekteproces, niet meer in contact met zichzelf en hun omgeving. In dit werk staat contact maken dan ook centraal. Meer hierover en de link met therapie, klik hier

Bibliotheekmedewerkster en vertelster van verhalen in projecten voor volwassenen en kinderen. Leesbevorderende en ondersteunende samenleesgroepen voor anderstaligen. Meer weten over het belang van verhalen in het leven, klik hier

Opleidingen

  • Graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde, 2001
  • Basistraining gestalttherapie, Multidimens, Instituut voor procesbegeleiding, 1998
  • 3 jaar persoonlijke ontwikkeling, Multidimens, Instituut voor procesbegeleiding (1999-2001)
  • Opleiding Gestalttherapie, Multidimens, Instituut voor procesbegeleiding, 2002-2006
  • Jaartraining ‘Improvisatie theater’, 2004
  • Tori Academia ‘International School For Storytelling’, 2004
  • Jaartraining ‘Masker en clown: een ‘queeste’ naar onze persoonlijke mythe via kleur, klank en spel’ bij Maarten van der Auwera, oprichter van de organisatie ‘Clowns zonder Grenzen’, 2004-2005
  • Diverse clownsworkshops bij: Ernst Knijff (trainer aan het Instituut Multidimens en schrijver van het boek “De therapeut als clown”) – Gerard Aerts (creatieve lachproducties) – Jan Dillen (Parijse clownsschool) – Avner (Amerikaanse clown)
  • Opleiding ‘Orion’ m.b.t. dementie (Expertisecentrum voor Dementie)
  • Leergang Werken met partners, Multidimens, Instituut voor procesbegeleiding, 2008-2009
  • Opleiding “The reader organisation” bij Dr. Jane Davis, 2013
  • Workshop Reconstructief werk bij Carola Castillo, Zweden, 2016
  • Workshop Reconstructief werk voor vrouwen bij Marie Fridolf, Amsterdam, 2017
  • Start jaartraining “Reconstructief werk” bij Marie Fridolf, Zweden, september 2017. Gestopt maart 2018.
  • Deelname aan vormingsdagen en nascholing
  • Intervisie en supervisie

Praktisch

Elke sessie duurt 1 uur. Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek.  Het tarief van elk gesprek is 60 euro.
Het tarief voor relatietherapie is 75 euro.

Sinds corona zijn er ook wandelsessies mogelijk. We wandelen dan 1 uur in de mooie natuur van Kalmthout. De prijs van een wandelsessie is 60 euro. Interesse? Bel mij (0497362889) en we bespreken wat er mogelijk is.

Er is geen terugbetaling. Sommige mutualiteiten voorzien een beperkte tussenkomst. Info te verkrijgen bij je mutualiteit.

Een afspraak kan je telefonisch maken 0497362889 of via mail moc.oohay@neveohrevenidan

0497 36 28 89

moc.oohay@neveohrevenidan